Bulunan maymun ve goril gündem olmuştu: Yaban hayvanlarının nesli kaçakçılık tehdidi altında

Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezleri, Yaban Hayvanlarına Yardım Etmeye Devam Ediyor

Yasa dışı ticaret ve esaret altında bakılan yaban hayvanları için kurulan Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezleri, insan kaynaklı sebeplerden ötürü yaralanan, hasta olan veya el konulan hayvanların doğal yaşam alanlarına kavuşana kadar bakım, tedavi ve rehabilite süreçlerini yürütüyor.

2000’li yılların başında üniversiteler, hayvanat bahçeleri, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan işbirlikleri ile başlayan çalışmalar, 2010’da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Bursa Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kurulmasıyla daha da genişledi.

Bakanlık verilerine göre, 2012-2022 yılları arasında zarar gören 90.486 yaban hayvanından 50.108’i tedavi edilerek doğal yaşam alanlarına bırakıldı. Diğer yaban hayvanları ise uygun olmayan yaşam alanlarına yerleştirildi.

Yaban hayvanı kaçakçılığının türlerin popülasyonlarına ve ekosistemlere ciddi zararlar verdiğine dikkat çeken uzmanlar, insanları bu konuda bilinçlendirmenin önemine vurgu yapıyor. Yaban hayvanlarının kaçırılmasının ardından, nakil sırasında maruz kaldıkları kötü şartlar ve stres nedeniyle hastalıkların yayılabileceği konusunda uyarılarda bulunuluyor.

Kütükçü, kaçırılan yaban hayvanlarının bulundukları yeni coğrafyalarda istilacı türler olabileceğini ve bu durumun yerli türler için bir tehdit oluşturabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, kaçakçılıkla mücadele ve bilinçlendirme çalışmalarının daha da önem kazandığı vurgulanıyor.

Yerel türlerin korunması ve yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarında güven içinde yaşamaları için Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezleri, önemli bir rol üstlenmeye devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir